Retete proprii - "MARELE" mic dejun

Pasta de linte

Pentru prepararea pastei de linte este nevoie de un robot de bucatarie de minim 800 W (cel pe care il folosim noi este marca Platinium, fiind foarte complex, dotat cu storcator de fructe si legume, cu feliator etc., achizitionat din Metro Oradea, in urma cu cateva luni, la pretul de aproximativ 180 lei), daca nu exista posibilitatea achizitionari unui asemenea robot se poate folosi batul electric care este cu mult mai ieftin.

Ingrediente:
  • 250 gr. linte rosie;
  • 1 lingura zeama de lamaie;
  • 1 legatura de marar sau patrunjel;
  • 1 morcov ras marunt;
  • 5 catei de usturoi;
  • 3 linguri ulei de masline extra virgin;
  • sare de mare dupa gust.

Mod de preparare:
Lintea se spala bine, in 3-4 ape, dupa care se pune la fiert intr-o tigaie de tefal sau in alta cratita. Se lasa la fiert pentru 15-20 minute, timp in care trebuie sa adaugati din cand in cand apa (nu foarte multa, ci doar cat sa acopere lintea) si sa amestecati pentru a nu se prinde (este una dintre leguminoasele care absoarbe foarte multa apa).
Ne dam seama ca lintea este fiarta atunci cand isi schimba culoarea spre maroniu deschis si se poate presa usor cu doua degete.
Strecuram lintea prin sita de macaroane, pastrand zeama, dupa care o punem in robot, adaugand zeama de lamaie, usturoiul pisat, mararul sau patrunjelul tocate marunt, uleiul de masline si sarea. Mixam totul, pentru cateva minute, pana cand devine pasta, iar daca vi se pare textura prea dura mai adugati din zeama care ati oprit-o atunci cand ati strecurat-o.
Se pune intr-un bol alaturi de morcovul ras si se amesteca.

Servire:
Se serveste cu salate de legume, cu drob, chiftele, conopida coapta la cuptor.
Datorita faptului ca este foarte proteica o puteti servi si la servici, facandu-va cateva sandwich-uri alturi de rosii, castraveti, salata verde, ardei etc.

In imagine aveti un pranz format din: 1. bolul de jena contine pasta preparata din mazare galbena uscata, cea mai deschisa la culoare si pasta de linte rosie, cea mai inchisa la culoare; 2. farfuria este cu snitel de soia fiert, alaturi de mazare verde putin coapta pe aragaz in tefal, sos de tomate, ulei de masline si ceapa verde; 3. cratita este cu mamaliga fiarta.

Pofta buna si multa santate din partea lui Dumnezeu!


Pasta de mazare galbena uscata
Se prepara la fel ca lintea doar ca nu se mai adauga lamaie si morcov. In plus mai adugati, in locul patrunjelului si a mararului, o jumatate de legatura de leustean.

Atat pasta de linte, cat si cea de mazare uscata se pot pastra foarte bine pentru 3 zile la frigider. Se poate intampla ca ambele paste sa devina tari, din pricina faptului ca absorb multa apa. Astfel, este indicat ca atunci cand doriti sa incalziti pastele sa adaugati apa, atat cat doriti sa fie de moale.
 
Isaia 49:15 ,,Poate o femeie să uite copilul pe care -l alăptează, şi să n'aibă milă de rodul pîntecelui ei? Dar chiar dacă l-ar uita, totuş Eu nu te voi uita cu niciun chip...''