Retete proprii - masa de pranz

Supa de linte
Este o supa care se face foarte repede si nu necesita mult timp langa aragaz, in acelasi timp este si proteica.
Ingrediente:
  • linte rosie 250 gr.;
  • bulion de rosii 2 linguri cu varf;
  • ceapa uscata de marime medie 1 buc.;
  • morcov 1 buc.;
  • ceapa verde 3 buc.;
  • leustean uscat 1 legatura;
  • usturoi 2 catei;
  • ulei de masline 1 lingura jumate;
  • suc de lamaie 1 lingurita;
1. Se fierbe lintea (nu este nevoie sa o lasati la muiat peste noapte deoarece este una dintre leguminoasele care se fierb cel mai repede) pentru 15-20 minute. Veti vedea ca-si pierde din culoarea ei roz si incepe sa capete o culoare spre maroniu palid. Foarte mare grija in timpul fierberii, sa stati laga ea si sa mestecati din cand in cand si sa aveti si apa la indemana (absoarbe foarte multa apa si astfel este posibil ca uitand de ea pe foc sa nu se prinda de cratita sau tigaie).
2. Intr-o alta cratita (in care ati adaugat apa atat cat stiti ca vreti sa aveti supa) fierbeti cele doua linguri de bulion cu varf pana ce face spuma (este important sa fierbeti bulionul, altfel poate fermenta mai ales pe timpul verii). Indepartati spuma si stingeti aragazul punand un capac peste oala (cu mare grija oala sa se etanseze bine, nu trebuiesc sa iasa aburi din ea).
3. Lintea pe care am fiert-o, o dam prin robot ( daca nu aveti, puteti folosi batul electric de pasat care este si mai rapid ).
4. Cand terminati de pasat linte o adaugati in oala in care ati fiert pasta de tomate alaturi de cantitatea de apa dorita.
5. Dupa aceasta puneti ceapa tocata marunt (cea uscata cat si cea verde), morcovul (dat prin razatoarea mare), leusteanul (tocat marunt), usturoiul (cei 2 catei pisati), sucul de lamaie (1 lingurita) si uleiul de masline (o lingura jumate). Peste puneti capacul (despre care v-am mentionat mai sus ca trebuie sa etanseze foarte bine) si lasati sa stea 2 ore jumate pana la trei ore.

Pofta buna si nu uitati: Inainte de a incepe sa gatiti rugati-va ca Dumnezeu sa va dea inspiratie, sa va conduca mainile si sa va dea putere in ceea ce veti face pentru a iesi o mancare gustoasa si apetisanta.

Proverbele, 15
1 Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia.

Cu drag,
Gabriel si Ramona Vilcu




Din masa care a ramas de la laptele de soia am facut chiftelutele pe care le vedeti in poza.
In masa (am lasat peste noapte soia (500 gr) la inmuiat dupa care am dat-o prin robotul de bucatarie, in final storcand-o de apa prin tifon) am adaugat:
- usturoi 3 capatani;
- pesmet 200 gr;
- morcov 2 buc;
- cartof crud ras 4 buc;
- fulgi de drojdie de bere inactiva 4 linguri mari;
- boia de ardei dulce 1 lingura mare;
- cimbru jumatate de lingura mare;
- marar uscat 3 linguri mari;

Se storc cartofii rasi si morcovii. Se adauga intreaga compozitie, se fac mici bilute dupa care se baga la cuptor incalzit in prealabil la 200 de grade cu 15 min inainte. Tava pe care le puneti se tapeaza cu ulei de masline (imbibati un servetel intr-un castronel mic cu ulei si ungeti bine tava, iar in loc de faina adaugati tarate de grau (bateti cu palma putin in tava intr-o parte si intr-alta; este suficienta o lingura de tarate dupa ce ati uns tava cu tarate).
Lasati la cuptor pana ce prind crusta si incep sa se crape (in acest moment ele trebuiesc deja sa aibe o culoare spre maron mai inchis fata de cum le-ati pus in cuptor). Le lasati la foc potrivit. Pentru cuptorul electronic le lasati sa se coaca la 210 grade.

Servire:
Merg extraordinar de bine cu SUPA DE ROSII (felul 1) si  SPANAC (felul 2).
Spanacul il taiem bucati si-l bagam in apa fiarta lasandu-l pentru cateva minute in recipient. Il scoatem si-l dam prin robot cu ulei de masline, adaugand usturoi si sare.
Pofta buna si Dumnezeu sa va dea sanatate (voi incheia mereu in josul paginii cu cate o fagaduinta din partea lui Dumnezeu pentru dumneavoastra, luata din Sfintele Scripturi).



 
3Ioan 2
Prea iubitule, doresc ca toate lucrurile tale sa-ti mearga bine si sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau.  


 Chiftele de dovlecel neprajite in ulei

O noua reteta deosebit de gustoasa, practica si nutritiva.
Ingrediente:
  • 1 dovlecel mare;
  • 4 cartofi;
  • 2 morcovi;
  • 3-4 cepe verzi;
  • 3 linguri de drojdie inactiva;
  • 450 gr. fulgi de ovaz (dati prin rasnita de cafea);
  • sare de mare;
Mod de prepararea:
1. Se razuiesc (prin razuitoarea mare): dovlecelul, morcovul si cartoful. Dupa razuire se storc de zeama, adaugandu-se peste compozitie faina rezultata din fulgii de ovaz, ceapa verde taiata rondele, fulgii de drojdie si sarea.
2. Se omogenizeaza bine dupa care se preseaza pe palma (de preferat in jurul chiuvetei, intr-o parte sa aveti tava iar in cealalta sa aveti castronul cu compozitia, pentru a va putea clati foarte usor pe maini si in acelasi timp sa puteti modela bine chiftelele).
3. Tapam tava pe care punem chiftelele cu tarate, in prealabil aceasta fiind unsa cu ulei de masline.
4. Se lasa la cuptor la foc mare pentru 5 minute. Apoi dati cuptorul pe foc mic. Intoarceti chiftelele dupa 10 minute (de preferat cu o paleta lata de inox pentru prajituri), reepetand acelasi procedeu si dupa ce au fost intoarse (5 min. la foc mare si inca 10 la foc mic).









Servire:
Se poate servi cu mujdei de usturoi alaturi de salata de legume, spanac, mazare coapta pe aragaz in tefal, pasta de conopida cu marar, cartofi piure, in sos marinat etc. 
 





Ciorba de varza alba cu conopida

Va prezentam o ciorba gustoasa in care se fierbe doar cartoful si sosul de tomate.
Ingrediente:
  • un sfert de varza alba;
  • 3 cartofi;
  • 3 cepe verzi;
  • 2-3 buchetele potrivite dintr-o conopida mare;
  • 1 morcov mare;
  • o radacina de patrunjel;
  • o legatura de frunze de patrunjel;
  • 3 linguri de sos de tomate (bulion);
  • sare de mare;

Mod de prepare:
Inainte de a pune cartofii la fiert asigurati-va ca aveti pregatite toate ingredientele (taiate si razuite). 
  1. Se ia o oala in care se pune apa, adaugand cei 3 cartofi taiati cuburi. Cand sunt aproape fierti cartofii adaugati sosul de tomate. Fierbeti pentru inca 5 minute (intre timp indepartati spuma rezultata de la sosul de tomate).
  2. Oprim focul si adaugam: varza taiata marunt, ceapa taiata rondele, conopida taiata buchetele mai mici, morcovul ras si patrunjelul rasi prin razatoarea mare, frunzele de patrunjel taiate marunt si sarea de mare.
  3. Capacul se pune pe oala imediat ce am adaugat ingredientele. Aveti grija ca oala sa fie bine etansata timp de 2-3 ore. In acest timp nu ridicati deloc capacul.
     
      

 





-3
Să nu vi se tulbure inima. Aveţi credinţă în Dumnezeu şi aveţi credinţă în Mine.
În casa Tatălui Meu sunt multe locaşuri. Dacă n-ar fi aşa, v-aş fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc. Şi după ce Mă voi duce şi vă voi pregăti un loc, Mă voi întoarce şi vă voi lua cu Mine, ca acolo unde sunt Eu, să fiţi şi voi.


In curand, vor fi postate urmatoarele retete:

Boabe de naut prajit in cuptor – o delicioasa leguminoasa bogata in glucide. 




Cuburi de soia cu rosii – o mancare foarte ieftina, proteica si sanatoasa.




Ciorba de fasole uscata - se fierbe doar fasolea;
fara ingroseala cu faina.